Logotype för Världsarvsgården Erik-Anders

Trädgårdskafé på Erik-Anders


Solen skiner på innergården, humlorna surrar och det doftar nybakt. Råvarorna till fikat har vi strävat efter att ha hämtat i trädgården och hos bönder och matproducenter i närområdet så du kan få uppleva smaken av Hälsingland.

Fikar och äter gör du antingen bland blommorna i den härliga trädgården eller inne i den mysiga cafélokalen. Här kan du välja på hembakt fikabröd, konditorivaror från anrika Rådhuskonditoriet i Söderhamn, matiga smörgåsar och lunch. Eller varför inte prova på en klassisk Hälsinge ostkaka?


Mjölet till kakorna och brödet kommer från Olle på Skogslidens KRAVmärkta odlingar i Norraladalen och Annika på Skale Skafferis odling av kulturspannmål i Söderala. Osten på lunchtallriken är ystad på Byamejeriet i Rengsjö och laxen röks av Dennis på Skärså rökeri, där generationer av fiskare servat orten med fisk.


Kaffet kommer såklart från det lokala kafferosteriet Hälsingekaffe, ett kaffe som långsamt rostas för en extra varsamhet som bevarar bönans smak länge. Bönorna i sig är så goda att vi brukar göra praliner på dem. Vill du hellre avnjuta något svalt rekommenderar vi den lokala musten på äpplen eller äpple/rabarber, hemkokt saft eller varför inte ett glas alkoholfritt bubbel?


Tillgänglighet
Det kan vara en utmaning att ta sig fram med rollator eller rullstol över trösklarna och mellan fikaborden, men vi hjälper dig gärna. Logen kan du nå med ramp och vi dukar gärna där för större sällskap med rörelsehinder. Det finns en rwc i bottenplanet, mellan butiken och kaféet.


Vid förbokade sällskap kan vi även servera lokal öl, vin eller andra alkoholhaltiga drycker.

Fika med gott samvete

Gården har funnits i 200 år och är en viktig del av den lokala kulturmiljön. Vårt hållbarhetsarbete utgår ifrån en holistisk medvetenhet, där vi vårdar såväl kulturminnen som miljön i och kring gården. Det innebär att vi:

  • Bygger ett hållbart lokalsamhälle genom samverkan med lokala producenter som arbetar ansvarsfullt och medvetet kring hållbarhet
  • Är en arbetsplats för en socialt hållbar miljö, där medarbetare välkomnas utifrån sina individuella förutsättningar där praoelever, studenter som har sitt förstajobb eller personer i omställning får plats tillsammans med rutinerad personal med erfarenhet från huvudstadens lyxigaste restauranger och fjällvärldens cafevärld. Den gemensamma faktorn är att hjärtat finns med. Vi älskar det vi gör och backar inte på kvaliteten.
  • Planerar menyer efter säsong, minskat svinn samt minskade transporter. Huvudsakligen transporterar råvarorna med elbil.
  • Städar med material som är vänliga mot naturen och de gamla lokalerna
  • Sorterar avfallet för att ge tillbaka så mycket som möjligt till rätt fraktion – returglas, metallinsamling, pappersinsamling, plastinsamling, farligt avfall och såklart, den viktiga komposten som gör att jorden kan få ny näring.

Grupper, event och middagar


Det finns ett drygt trettiotal sittplatser i kaféet. Om ni gästar oss i större grupper förbereder vi gärna fika, mat och dryck så det blir smidigt för alla. Det finns även möjlighet att sitta i större sällskap på logen.

Vi tar gärna emot sällskap som bokat för fika, gårdsvisning, lunch, middagar och konferenser. Även tider utanför ordinarie går att boka.


Kontakta oss för att förboka er plats.

Köksträdgården


Köksträdgården bakom ekonomibyggnaden är som ett konstverk med vackra blommor och grönsaker i harmoni. Årets tema 2024 är lila.


Här odlas mycket som tas tillvara i vårt Trädgårdskafé.