Logotype för Världsarvsgården Erik-Anders

Hälsingegård Erik-Anders


Erik-Anders är en av sju hälsingegårdar som skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet  "Decorated Farmhouses of Hälsingland" år 2012. Världsarvet, Hälsingegården ligger efter den slingrande byvägen Asta i Söderala socken och har en herrgårdslik arkitektur. Inne i huset ligger rummen i hela två rader och här finns en pampig festsal på övervåningen med imponerande bredd. Gården visar prov på inredningar från flera epoker, från 1850 - 1950. Erik-Anders har fått sitt namn efter Erik Andersson som lät bygga gården på 1820-talet. Han var bonde och nämdeman i Söderala socken. I dag drivs Erik-Anders privat av familjen Forssell.Visning och entré


Erik-Anders tar emot förbokade grupper från den 1 maj - 31 oktober. Kostnad 5-15 personer 200 kr/person. För större grupper 150 kr/person. Boka på
info@erik-anders.se eller 072-728 79 41.


Guidade turer kl 11 och kl 15. 24 juni - 13 augusti. Vid färre än 5 deltagare kan turen behövas ställas in. Pris 200 kr/vuxen.


På egen hand
Vill du utforska huset på egen hand kostar entrén 75 kr/vuxen.

Den marmorerade festsalen

Detta sägs vara ett av Hälsinglands vackraste rum. Rummet har en ovanligt påkostad interiör och speglar kanske de ambitioner och herrgårdsförebilder gårdens dåvarande ägare Erik Andersson hade. Här har den flitigt anlitade målarfamiljen Knutes  målat marmoreringar i väldigt hög klass som harmonierar med kakelugnen och dörröverstyckerna.

Besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar


På Erik-Anders finns ett av fyra besökscentrum i Hälsingland för Hälsingegårdarna. Här finns information och trycksaker om Hälsingegårdarna. År 2012 blev Hälsingegårdarna inskrivna på Unescos världsarvslista. Utnämningen fokuserar på det som verkligen är unikt med gårdarna. Dels att hälsingarna byggde fler och större rum för fester än bönder i resten av världen, dels att det finns fler dekorerade interiörer i bondemiljö bevarade i Hälsingland än någon annanstans i världen.


"Ett världsarv är en miljö som anses vara helt unik i världen och därmed har betydelse för hela mänskligheten."


Hälsingegårdar på nätet:

www.halsingegardar.se