Logotype för Världsarvsgården Erik-Anders

Program 2023

Unna dig en trevlig vistelse hos oss. Upplev en Hälsingegård och dess atmosfär, inspireras vid en av våra föreläsningar, konstutställningar och njut av härlig musik! 

Marmorerade väggmålningar i storböndernas slott


söndag 14 maj kl 13

Följ med på en guidad byvandring genom Asta by, där två Hälsingegårdar från 1800-talets mitt står i fokus. Kliv in över tröskeln och upplev Världsarvet Hälsingegårdar!

 

Ta del av två gårdarnas historia och låt oss berätta om familjerna som bodde här.  Gemensamt för dessa gårdar är att dess rum är målade av medlemmar av den kända Knutesfamiljen från Dalarna, en målarfamilj som var flitigt verksamma i Hälsingland.

 

Hälsingegården Erik-Anders är en av sju hälsingegårdar som år 2012 blev världsarv och med på Unescos världsarvslista "Decorated Farmhouses of Hälsingland". Här finns en pampig festsal med imponerande bredd.

 

Hälsingegården Västergården är ett byggnadsminne. Unikt med gården är att Knutesfamiljen har signerat sina väggmålningar i fyra rum.

 

Hälsingegårdarna skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet ”Decorated Farmhouses of Hälsingland” och utnämningen fokuserar på det som verkligen är unikt med gårdarna, den folkliga byggnads-och inredningskonsten.


Guider: Pär Forssell och Linnea Eriksdotter.

Pris: 250 kr/per person. Barn under 18 år, gratis. Välkomna! 


Konstutställning och morsdagsfirande


Lördag och söndag 27-28 maj kl 11-15
Konstnären Karin Öst ställer ut sina vackra Askestaakvareller och trädgårdsmästare Philip Larsson visar blomsterarrangemang. Trädgårdskaféet är öppet hela helgen och bjuder in till gott morsdagsfika!
Hälso- & träningshelg


3-4 juni

Kom bort från vardagsstressen och unna dig själv en helg med fokus på bara dig och ditt välmående. Träningshelgen erbjuder allt från yoga i morgongryningen till löpskolning i vacker natur och tuffa styrkepass. Utöver träningen bjuder helgen även på god och hälsosam mat samt inspirerande föreläsning.

Vackra Erik-Anders gården är en idyll på landet där du får möjlighet att landa in och bara fokusera på dig själv. Så ta med dig din partner, vän eller kollega och fyll på med ny härlig energi.

Arrangör: JK Movement


Läs mer och boka


Sommarsäsongen äntligen här!


24 juni - 31 augusti

Öppet från midsommardagen 24 juni - 31 augusti. Vi har öppet alla dagar klockan 11.00-17.00 med guidade turer varje dag (till 14 augusti).


Konst på logen


24 juni - 16 juli
På midsommardagen öppnar sommarens konstutställning, i år med konstnärerna Daniel Falakeh och Stina Olofsson. 


Daniel Falakeh

Jag heter Daniel Falakeh och är född/uppvuxen i Tyby en bit utanför Mohed. Jag är 22 år och avslutar mina studier i grafisk design våren 2023 i Jönköping, där jag bott nu i tre år.
Att definiera sitt konstnärskap är inte en enkel fråga - och det finns många vinklar. Jag tror att alla konstnärer egentligen skapar konst för dem själva och jag är väl inte annorlunda i den benämningen. Jag är sentimental och introspektiv, och det är min konst också: jag skildrar trådarna som hänger efter mig och försöker trassla ut dem med mitt skapande. Min bakgrund och mina minnen är min konst, och jag tror inte alla kan relatera till mitt perspektiv ( och det hade varit dumt att tro på det ), men jag tror att folk kan relatera till mina försök att reda ut mig själv.


Stina Olofsson
Jag är en passionerad hobbymålare som gillar att utmana mig själv i måleriet. Efter att ha målat med olja i flera år har jag mer och mer börjat uppskatta akrylens och akvarellens egenskaper som ger möjlighet till spontanitet och lek med färg och form. Motiv får jag från intryck i min vardag som jag omvandlar till fantasi.
Under åren har jag gått ett flertal kurser i olja/akryl, akvarell och kroki; IR och online.Konstutställning i samarbete med Söderhamns Konstförening.Kulningsturné


3 juli kl 13
På måndagen den tredje juli kan du uppleva stämningsfull kulning, vallvisor och polskor här på gården. En musikalisk tillbakablick som klingar ut över det vackra hälsingelandskapet.


Åsa Larsson och Tuva Modéer sjunger och spelar.

En del av fäbodveckan, välkommen ut!


13.00 Lunchkonsert på Hälsingegården Erik-Anders
Utställning - Roskoppar


18-3o aug
Vi firar fruntimmersveckan med en favorit i repris. På sju olika platser i världsarvsgården visas ungefär femtio olika rosenmotiv då Fredrik, Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina alla får en egen dukning. De ålderdomliga rosenprydda kopparna tillhör en privat samlare.


Under fruntimmersveckan, fram till den 24 juli, kan du som besöker gården rösta på din favoritdukning. Vi drar några vinnare från den dukning som fått flest röster, pris är Växbo lin disktrasa och fint Svenska Växter kort.
Konst på logen - Härligt hemlikt hälsingskt!


Husrelaterad fotokonst av Jinger Bremberg

19 juli - 31 aug


Kort om min bakgrund och inriktning:
Har så länge jag minns hållit på med kreativa saker, inte minst inom bild och form. Foto har jag hållit på med sen tonåren. Har även haft historieintresset sedan barnsben. Utbildnings- och yrkesmässigt har jag hållit mig till dessa områden.

Om relationen till utställningens tema:
Varför har jag så ofta en dragning till HUS? Förutom att diverse husrelaterat har kommit att ingå i min konstnärliga verksamhet så har jag studerat arkitekturhistoria, inventerat byggnader och varit engagerad i Byggnadsvårdsföreningen. Sedan jag flyttade till Hälsingland har jag fotat hus mer än någonsin. Särskilt hälsingegårdarna blev en ny motivvärld, exteriört som interiört.


Världsarvsreggaen


Reggaefest på Världsarvsgården Erik-Anders med One Drop Foundation.

22 juli kl 13 och kl 19


Lördag 22 juli gungar vi loss på logen tillsammans med bandet One Drop Foundation. Konserten på logen håller på ca 2 timmar. För de som vill fortsätter sedan festen med skön musik, mat och dryck i trädgården. Trädgårdskafeet serverar under kvällen goda smaker från Hälsingland med en karibisk twist (mat och dryck ingår inte i biljettpriset).


Pris: Vuxna och ungdomar 250 kr/biljett. Barn under 13 år, gratis (konserten
kl 13)


Härliga rytmer och skön stämning utlovas!

One Drop Foundation är ett band från Söderhamn som sticker ut genom sitt fokus på tung rootsrockreggae i Bob Marleys och Peter Toshs anda.


One Drop Foundation:

Henrik Hägg-Sång, gitarr, bas

Christian Johansson – Trummor, gitarr, sång, bas

Sven Larsson – Gitarr, kör

Pelle Larsson – Clavinet, Moog synthesizer

Robert Hägg – Trummor, bas, kör

Mathias Lemberg - Orgel, kör

FriluftsgudtjänstSöndag den 23 juli kl 11-12

Magnus Natander och Karin Eriksson. Sverker & Kerstin Åkered medverkar, nyckelharpa/sång.
Shakespeares dotter med Görel Crona


26 juli kl 17

År 1613 anklagas Susanna för häxeri. Vi följer ett ödesdigert dygn med

oanade följder. Görel Crona gestaltar Susanna och sex biroller i en thrillerartad och känsloladdad föreställning.


Teater inklusive alkoholfritt bubbel och snacks från 17.00, föreställningen börjar kl 18.00.

Pris: 265 kr/person


Arrangör: Rådis i Söderhamn AB


Läs mer och boka biljetterMellan skogar berg och dalar

Musik- och hantverksdagar


5 augusti kl 9-11

Musikfrukost


6 augusti 

Rödluvan och vargen, kl 15. En operaförestallning för familjen med Hälsingeoperan.

Under dagen blir det danser och lekar för barn, varmt välkomna!
Julmys med gården


2-3 och 9-10 december  kl 11-16

Välkomna för julmys med hälsingeostkaka, tomtegröt och juligt fika. Butiken är fylld med julklappar och inredning för jul.

Varmt välkomna!